teisipäev, 27. september 2016

Kolm põnevat võõrkeelealast tegu

Eilsel Euroopa keeltepäeval kuulutati välja aasta parimad võõrkeelealased teod, tiitli pälvisid Tallinna Keskraamatukogu algatatud Skype’i raamatuklubi, Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi keele- ja reaalteaduste õpet siduv õpilasvahetuse projekt ning Kadrioru Saksa gümnaasiumi muusikaga seostatud keeleõpe. 

Euroopa Komisjoni ning Haridus- ja Teadusministeeriumi tunnuskirjad parimatele võõrkeele õpetamise uuendajatele andis üle ministeeriumi keeleosakonna juhataja Piret Kärtner. Kärtneri sõnul paistavad aasta parimatena esile toodud teod silma selle poolest, et võõrkeelte õpe toimub koos aktiivse suhtlemise ja kultuurialaste kontaktide loomisega. ”Keelteoskus on võti, mis avab meile uksed teistesse kultuuridesse, lubab vahetult suhelda ja seeläbi paremini üksteist ja ennastki mõista,“ märkis Kärtner.

Tallinna Keskraamatukogu projekti „Skype raamatuklubi” eesmärk on tõsta osalejate huvi kirjanduse vastu, luua keskkond suhtlemaks inimestega teistest riikidest ja kultuurikeskkondadest ning seeläbi suurendada teadlikkust ja sallivust. Osalejad lugesid igaks kohtumiseks läbi lühikese kirjandusliku teksti oma emakeeles, seejärel arutati teksti Skype’i vahendusel teiste riikide osalejatega inglise või vene keeles. Erilist tähelepanu pöörati tekstide tõlgendamisele erinevates kultuurides.

Kristiin Meos ja Kristel Palk Tallinna Keskraamatukogust
Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumi projekt „Teadus teoorias ja praktikas läbi keele ja kultuuri“ seob omavahel keeleõppe ja reaalteaduste õppe. Projekti tuumaks on neli aastat kestnud õpilasvahetus Pihkva Tehnikalütseumiga, lisaks tehakse koostööd Eesti Maaülikooliga. Eesmärk on võõrkeelte praktiline kasutamine, sealhulgas eneseväljendusoskuse, avaliku esinemise oskuse ja koostööoskuse lihvimine võõrkeeles. Projekti tegevused ning vene ja inglise, aga ka prantsuse ja saksa keele kasutamine väärtustab mitmekeelsust koolis.
Olga Bulatchik ja Edda Kaimre Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumist
Kadrioru Saksa Gümnaasiumi projekt „Kohtumised sõnas ja helis“ viiakse ellu koostöös Saksamaal Reichenbachis asuva Goethe gümnaasiumiga. Saksa keele ja muusika projekti eesmärk on suurendada kultuuridevahelist mõistmist ning toetada keelesõbraliku ühiskonna arengut, sealhulgas populariseerida saksa keele õpet. 2012. aastast toimuva projekti käigus tutvutakse vastastikku eesti ja saksa koorimuusika traditsioonide ja ajalooga, õpitakse ja esitatakse üksteise laule. Eesti õpilased saavad kogemuse, kuidas võõrkeeles olla Eesti kultuuri saadik välismaal.
Kadrioru Saksa Gümnaasiumist osalesid muusikaõpetaja Reet Lend ja Lehti Hiller
Keeleõppe tunnuskirja žürii tegi valiku 12 kandidaadi hulgast. Lisaks kolmele Euroopa keeleõppe tunnuskirja saajale märkis žürii ära veel kolm projekti: MTÜ Tartu Saksa Kultuuri Instituudi projekt „Varane saksa keele õpe käpiknukk Hans Hase toel“ ja käpiknuku sünnipäeva tähistamine, Viimsi Keskkooli projekti „EstWay“ raames digilehe loomine ning Tartu Kunstikooli näitus Shakespeare’i 400. surma-aastapäeva tähistamiseks.

Euroopa Keeltepäeva tähistatakse alates 2001. aastast Euroopa Nõukogu ja Euroopa Komisjoni algatusel, et rõhutada keeleõppe tähtsust, väärtustada kõiki Euroopas kõneldavaid keeli ning toetada elukestvat keeleõpet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar