kolmapäev, 28. september 2016

Kolonel Douglas Wheelock: astronaudiks ei saa erilised inimesed

Eesti GLOBE programmi mõõtmistes aktiivselt osalevad õpilased ja õpetajad kohtusid eile, 27. septembril USA astronaudi Douglas Wheelock`iga, kes rõhutas korduvalt, et astronaudiks võivad saada täiesti tavalised inimesed.
 

Wheelock pidas 27. septembril loengu Tallinnas, Mektory keskuses. Samal õhtul olid GLOBE'i koolide esindajad kutsutud ka USA suursaadiku James D. Melville Jr. vastuvõtule, kus õpilastel, õpetajatel ja teadlastel oli võimalik astronaudiga lähemalt suhelda. Vastuvõtul tõstis suursaadik esile GLOBE programmi koolide panust ja märkis nende koolide olulisust rahvusvaheliste keskkonnamõõtmiste tegemisel. 



Douglas Wheelock pidas vastuvõtul lühiettekande ja rääkis haaravalt elust rahvusvahelises kosmosejaamas. Wheelock rõhutas korduvalt, et ta oli tavaline õpilane ja et astronaudiks ei saa erilised inimesed. Tuleb olla uudishimulik, peab julgema küsida ja tundma huvi loodusteaduste ja tehnoloogia õppimise vastu.
NASA astronaut Douglas Wheelock (56) on sündinud New Yorgi osariigis ja ta on USA armee proovilendur. Douglas Wheelockil on selja taga kaks missiooni, ta on viibinud kosmoses 178 päeva ning olnud avakosmoses 43 tundi ja 30 minutit. 



GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit Environment) on ülemaailmne alg-, põhi- ja keskkooli õpilastele mõeldud uurimuslikku õpet ja praktilisi tegevusi pakkuv keskkonnasuunitlusega haridus- ja teadusprogramm, mille algatas 1994. aastal USA asepresident Al Gore ja mis käivitati „Maa päeva“ ürituste raames. Läbi uurimusliku õppe on GLOBE-i visiooniks edendada ja toetada õpilaste, õpetajate ja loodusteadlaste koostööd keskkonna ja Maa kui süsteemi uuringute valdkonnas. GLOBE-i toetavad USA kosmoseuuringute keskus ehk NASA, USA Rahvuslik Teadusfond ning USA Välisministeerium koostöös GLOBE riikide ülikoolide, koolisüsteemi ja valitsusväliste organisatsioonidega.

Eesti ühines GLOBE programmiga 1996. aastal ja 1997. aastal alustasid Eesti koolid mõõtmistega. Eesti paistab silma nii mõõtmiste hulga kui ka nende kvaliteedi poolest, saades NASA-lt tänavu tunnustuskirja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar