teisipäev, 9. september 2014

Kooli teeb huvitavamaks lapsevanemate kogukond

Küsisime Huvitava Kooli nõukoja liikmetelt, mis on nende arvates kõige olulisem muutus, mis Eesti koolides lähiaastatel lapsevanemate abil tuleks saavutada.
Vastab Kersti Kaljulaid, Euroopa Kontrollikoja ja Huvitava Kooli nõukoja liige.
                              
Kersti Kaljulaid. Foto: www.opleht.ee
Suurim muutus, mida lapsevanemate abil saavutada, ongi lapsevanemate palju aktiivsem koondumine kooli ümber, oma kooli kogukonnana. Muidugi tähendaks see sagedasemat vanemate kaasamist otseses õppetöös - algklassides sobib väga hästi näiteks lugemishetk, kus lapsevanemad saavad oma lapsepõlve lemmikraamatuid klassile ette lugemas käia. Õuesõppe ettevõtmistesse saab kaasata enam kui 1-2 lapsevanemat, keda on vaja laste turvalisuse tagamiseks. Olgu koostööks kasvõi pisike lumesõda peale tunde, aga olgu palju vanemaid ja kõigil tore.

Klassi lapsevanemad lihtsalt peavad olema peaaegu sõbrad, et siis, kui kätte jõuavad keerulised teismeliseaastad, söandaks teistele kasvõi helistada, kui oma või mõne teise lapse käitumise üle tahaks nõu pidada. Head suhted esimesest klassist peale teevad elu palju lihtsamaks.

Kooli lapsevanematel on vaja üksteist tunda, et aidata koolil koos areneda - niisiis on tore, kui kool ja vanemad võtavad ühiselt ette ka vaid vanemaile mõeldud üritusi - olgu loenguid, ühissportimist, jõulu- või lihavõttelaatasid või muud meeldivat (siis saab ehk ka paremini kaubale, et teha midagi kestvalt kasulikku - ehitada mänguväljakut või talgukorras parandada lagunemakippuvat). Tuttavatel inimestel tekib ikka ühise teema ümber palju ideid, kui nad on omavahel harjunud kokku saama. Ühine teema selle ringkonna jaoks oleks muidugi kool - niisiis on koolidel aktiivsetest ja reaalsetest, mitte vaid meililistidest koosnevatest vanemate suhtlusvõrgustikest kindlasti kasu ja abi. Sealt just tulebki palju ideid, mis kooli lähiaastatel põnevamaks saavad muuta!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar